Er zijn veel kometen die in 2023 zullen verschijnen, maar de meeste zullen alleen zichtbaar zijn met een telescoop. Hier zijn enkele van de kometen die naar verwachting in 2023 met het blote oog te zien zullen zijn:
- C/2021 A1 (Leonard): Deze komeet werd ontdekt in januari 2021 en zal naar verwachting in december 2023 langs de aarde vliegen. Het is mogelijk dat deze komeet helder genoeg wordt om met het blote oog te zien.
- C/2022 K1 (Leonard): Dit is een andere komeet die is vernoemd naar de astronoom Gregory Leonard, die de komeet ontdekte in mei 2022. Naar verwachting zal de komeet in november en december 2023 zichtbaar zijn aan de ochtendhemel.
- 29P/Schwassmann-Wachmann: Deze periodieke komeet heeft een omlooptijd van ongeveer 5,4 jaar en zal in 2023 weer in de buurt van de aarde komen. De komeet zal waarschijnlijk in maart en april 2023 te zien zijn aan de ochtendhemel.
Een makkelijke site om te zien wat er vandaag te zien is is de hemel sectie van waarnemen.com
Het is belangrijk op te merken dat voorspellingen van komeet-helderheid onzeker kunnen zijn en afhangen van verschillende factoren, zoals hoeveel stof de komeet uitstoot en hoe dicht deze bij de aarde komt. Houd de voorspellingen van professionele astronomen en waarnemers in de gaten voor meer informatie over deze en andere kometen die in 2023 te zien zijn.
Wat heb ik nodig?
Er zijn hele boekwerken geschreven over wat voor telescoop je als beginner nodig hebt. Als je een gerenommeerd merk neemt (bijv. Bresser, Celestron of Sky-Watcher) zijn er allerhande upgrades later nog te doen als nodig door middel van andere objectieven bijvoorbeeld. Een enorm belangrijk onderdeel is een zeer stevig en nauwkeurig verstelbaar statief. Niets vergalt een sessie sneller dan wanneer je eindelijk iets in beeld hebt dat in een klap weer uit beeld verdwijnt omdat je statief terugklapt als je hem los laat.
Een mooie starter is dan ook de Celestron Astromaster 130EQ-MD. Deze heeft een diameter van 130mm waardoor er veel licht opgevangen wordt en een speciaal statief met “slow-motion” controls waarmee je nauwkeurig objecten kunt volgen. Deze telescoop geeft veel waarde voor de prijs.
Wat hoger in prijs is de Celestron 22097 NexStar 127 SLT Mak Computer Controlled Telescope. Deze kun je richten met behulp van een computer of de aangesloten afstandsbediening en richt automatisch op welk object je dan ook wilt. Vervolgens volgt hij hem langs de hemel.
Titelfoto door Bruno Abdiel